6 Mayıs 2012

Hipstercı Gençlik


Her şey benim İstanbul’a çok uzak diyarlarda istanbuldaki alternatif gençliğin diline özenmemle başladı. Onlardan hiçbir şekil geri kalmamalıydım. Devamlı sözlüğe (bkz. ekşisözlük) giriyor, jargona yabancılaşmamaya çalışıyordum. Fakat bir hipster lafı almış gidiyordu, hipster aşağıydı hipster yukarıydı. Sözlükte balya balya entari okuyor, fakat bir türlü bu sırra vakıf olamıyordum, en sonunda 45 kişiden müteşekkil geniş takipçi listeme yardım isteyen protest bir tweet attım. Konuya her zamanki gibi en önce, #onudamıbiliyonmuzo arz oldu, ertesi gün bir zamanlar yardır allah toplantılar, çizimler goygoylar yaptığımız arkadaşlara aşağıdaki maili attı:

“Mehmet dün twit atmış nedir lan bu hipster diye bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışacağım.
Hipster sözlükte : someone who rejects the established culture; advocates extreme liberalism in politics and lifestyle.
Türkiye’deki yansıması şöyle oluyor :
1-Cihangir & Balat & Tünel & Moda çevresinde ikamet şart.
2-Çoğunun belli bir işi yok sorarsan ‘freelance’ çalışacaksın.
3-Sergi açılışıdır konserdir festivaldir etkinliktir hiçbirini kaçırmayacaksın.
4-Kıyafetleri de olabildiğince ekstrem GAP&H&M&Berskha&Pull&Bear dan giyineceksin.
5-Bir kere hepsinin hali vakti yerinde çoğu da parasıyla sanat yapacaksın. Bkz: Çukurcuma Galerileri
6-Müzik’te de belirgin örnekleri çıkmaya başladı bkz:  Büyük Ev Ablukada
7-Böyle 40’larında –hala- bekar gezen kuntaların (a tribute to Mehmet Dönmez) stajyer 20’lik sevgilileri oluyor birkaç kez sağda solda denk geldim.
8-Tam hippi değiller parası oldukları için salaş giyinmeye de iyi para veriyorlar.
9-Bir de anarşist oluyorlar genelde, genel toplum kurallarının dışında yaşıyorlar.
10-Son olarak her akımın türkiyede yalnış yansımasının olduğu gibi hipsterlık da aynı şekilde yalnış yaşanıyor ülkemizde...“

Yetmez ama evet’ti. Ben bunların alayına uymuyor, bazıları sadece hayallerimi süslüyor (1. madde) bazılarına sağdan soldan yaklaşıyor, hatta götün götün yanaşıyor (bkz. moda konusundaki derin bilgilerim ve kıyafet konusundaki salaş seçimlerim) bazılarını okuyuncaysa, milliyetin internet sitesinde çıplak karı görmüş abazalar gibi “eaeaea” şeklinde manasız sesler çıkarıyordum. (stajyer sevgililer kısmı tabee. Bir kere benim yaşım 40 değil) Bu Hürriyet’in her derde deva haftasonu eklerinden çıkartılmış en hedehödö 10 listesine benzeyen listede bazı maddeleri tutturan garibanların sınıflandırmasını kim yapacaktı derken, işçi dostu, dmaykspor fatih tabak sazı eline aldı, ve aşağıdaki sınıflamayı yaptı:

“1-4 arasinda soruya evet cevabi verdiyseniz: Hipster olmak icin daha onunuzde katetmeniz gereken cok yol var. Tabir caizse 10 firin “komsufirin” ekmeği yemeniz gerekiyor.
4-6 arasinda soruya evet cevabi verdiyseniz: Hipster olma yolunda oldukça yol almissiniz. Hayatinizda yapacaginiz kucuk dokunuşlarla hipster camiasinda yüksek mertebelere gelebilirsiniz (bknz bir sonraki sayimizda vereceğimiz hipster olmak icin 10 altin kural & hipsterlerin yapmamasi gereken 6 buyuk gunah)
6-8 arasinda soruya evet cevabi verdiyseniz: Arkadaslariniz ve çevreniz sizi tam bir hipster olarak goruyor. Hipsterlik neredeyse sizden soruluyor.
8-10 arasinda soruya evet cevabi verdiyseniz: Toplum sizi hipster ilahi olarak goruyor. Hipsterlik sizin doganizda var, yedi sülale hipstercisiniz mübarek. Genc hipsterlerin duvarlarini sizin posterleriniz susluyor, siz hipster camiasinin kivanc tatlitugusunuz. Sen mi yarattin lan bu akimi yoksa poğaça kafa…”

Arkadaşlarım olmadan ben hakikaten bir hiçimdi. Özlemle beklenen tek cümlelik tanımsa finans dünyasının harika çocuu Can Özçelik’ten gelsindi: “Cihangir’de entel görünen fakat 'amanaa goymm yeaa’ diye konuşan sıfır beden somon rengi pantolon giyen ibişler var bildin mi”  Artık hedefi biliyor, bir hipster olma yolunda gerekli eylem planlarını ortaya koymaktan başka bir şeye ihtiyaç duymuyordum. Bu yeni trend beni beklesindi.  Haliyle bu akım blogumda da etkisini gösterecek, eskisi gibi ağlak olaylar, insanların izlemediği filmler hakkında çarşaf çarşaf yazılar yazmayacaktım. Çekinler yapacaktım alternatif kafelerden. İzmirdekiler gördüğüm kadarıyla bildiğin normal kafelerdi, ama olsundu. Başbakanımızın günlerden bir gün, tinerci gençlik lafını, hipstercı gençlik olarak değiştireceği günün hayaliyle, gardrobumdaki meynstriim tişörtleri ayıklamaya başladım. 

4 yorum:

annebakblogyazdım dedi ki...

o değil de benim böyle arkadaşlarım var-mış. bir de benimde dibim düşüyor bunlara. o ne lan "freelance fotoğrafçıyım"mesela. hipster olmazsa hippi olur. o daha şekil bi şi, dert etme .

metus dedi ki...

Hippilik mi? Bu devirde Beşiktaşlı olmak gibi bir şey Hippilik :))

ggg dedi ki...

kemik gozluk de mutemmim cuzudur bu akimin
ggg

metus dedi ki...

o diil parkta daktiloyla dolaşmak varmış ya. bi hipster kolay olunmuyor.